İZTO, Afet Güvenli Şehir Planlama Eğitimi Düzenliyor
İzmir Ticaret Odası (İZTO), güvenli kent planlaması ve depreme dayanıklı mimari tasarım uygulamalarına odaklanan bir ay sürecek hızlandırılmış eğitim programı hazırladı. Dünyanın en şiddetli depremlerinin yaşandığı Şili’de, 8 ve üzeri büyüklüğündeki depremlerde can ve mal kaybının çok az olması nedeniyle ülkenin afet güvenli şehir planlaması konusundaki deneyim ve uygulamalarının aktarılacağı eğitim programı Şilili Mimar ve Şehir Plancısı Cristia’n Alfredo Wittig Grell ve ekibi tarafından düzenlendi. tarafından gerçekleştirilecektir.
İzmir Ticaret Odası (İZTO) 70. Mimarlık Küme Meslek Komitesi’nin girişimleriyle düzenlenen Afetten Emin Şehir Planlama Eğitimi’nin açılış toplantısı, İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Jülide Tutan ve Afetten Emin Urban’ın açılış konuşmalarıyla başladı. Planlama Çalışma Grubu Yöneticisi Özgür Okçu. Açılış toplantısına İzmir Ticaret Odası Meclis Üyesi Erkan Subaşı ve 70. Mimarlık Küme Meslek Komitesi Lideri Dilek Çakanşimşek’in yanı sıra üyeler, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
Kahramanmaraş depreminin üzerinden bir yıl geçti; Bölgedeki şehirlerin normal akışına devam edebilmesi için daha fazla zamana ve yatırıma ihtiyacı olduğunu belirten İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Jülide Tutan, “Bu kadar büyük mağduriyetlerin yaşanmaması için afet yönetimini önceden planlayarak yönetmemiz önemli. Bu nedenle inşaat sektörüne ve yöneticilerine de büyük görev düşüyor. Ülkemizde mevcut yapı stoğunun güçlendirilmesi ve iyileştirilmesi için hızlı adımlar atılması gerektiğini düşünüyorum” dedi.
Tutan sözlerini şöyle sürdürdü:
“Hepimizin bildiği gibi Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı bünyesinde Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü’nün kurulmasıyla kentsel dönüşümde yeni bir sürece girdik. Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü’nün iş birliği yaparak kentsel dönüşümü acilen şehirlerimizde hayata geçirmesini diliyoruz. İnşaat sektörümüzle.”
Konuşmasında acının da aşk kadar evrensel olduğunu vurgulayan Afete İnanan Kentsel Planlama Çalışma Grubu İcra Kurulu Başkanı Özgür Okçu, “Bir hastalığın ilacını halktan bekleyemeyeceğiniz gibi, ona karşı alınması gereken tedbirleri de bekleyemezsiniz. doğal afetler halktan. Hastalıkların tedavisi bilim adamları, doktorlar, profesörler ve Ar-Ge tarafından nasıl bulunabilir? “Bilim adamları, şehir plancıları, mimarlar ve mühendisler doğal afetlere karşı alınacak önlemleri bilmelidir. Bizler bir deprem ülkesinde yaşayan profesyonelleriz ve bu gerçeği göz ardı edemeyiz. Şehir plancıları bu gerçekleri planlarına yansıtıyor, mimarlar depreme dayanıklı bina tasarlamayı biliyor, mühendisler ise “Onlar entegre çalışırsa fark yaratırız. Profesyonel insanların farkındalığı ve cesareti yerel yönetimlere mutlaka yansıyacaktır,” diye konuştu. Yerel yönetimlerden merkezi yönetime kadar uygulamadaki aksaklıkları belirtiyoruz ve en eğitimsiz kesimden en gerçek personeli bekliyoruz” dedi.
Eğitim 1 ay sürecek
Eğitmen Cristian Alfredo Wittig Grell, ilk günkü sunumunda şiddetli depremlerin etkilerinden ve Şili’de meydana gelen 8 ve üzeri büyüklükteki depremlerde binaların çökmeden nasıl ayakta kalabileceğinden bahsetti. Şili’nin anti-sismik tasarım deneyiminden oluşan yolların analizini yeni ve mimari yapılar ve başarılı Şili şehir planlama örnekleri üzerinden gösterdi. Eğitim 1 ay süreyle İzmir Ticaret Odası’nda yapılıyor; 13 Şubat, 22 Şubat ve 29 Şubat tarihlerinde 1 saat teorik, 2 saat pratik olmak üzere toplam 3 saat (16:00-19:00) devam edecek. – İZMİR